Phonofile

Phonofile

Om bloggen

Det her er en blog med fokus på tandpleje

Derfor skal du gå med smykker

Det mestePosted by Jette Sat, May 14, 2016 12:10:26
Når man tænker over der, så er smykker faktisk lidt en spøjs opfindelse. I realiteten så har smykker jo ikke umiddelbart nogen gavnlig effekt, men så på den anden side, så har de måske alligevel. På baggrund af Wikipedias forklaring på smykker vil denne artikel diskutere, hvad smykker egentlig er. http://da.wikipedia.org/wiki/Smykke

I modsætning til mange andre typer beklædningsgenstande, så har smykker ikke umiddelbart nogen funktion, men er mest båret syns skyld. På den måde adskiller smykker sig fra mange andre typer beklædning som blandt andet bukser, trøjer og kjoler, der tjener et formål.

Ofte er smykkerr noget man bærer uden på ens beklædning så det er synligt for alle eller også så direkte på kroppen.

Oftest er smykker lavet i et ædelt metal eller andre flotte metaller, flotte sten, måske endda ædelsten eller, hvis det skal være ekstraordinært så kan man også kombinere metallet og stenene for at skabe et ekstra specielle smykker.


På grund af de dyre materialer, så repræsenterer smykker også ofte en eller anden form for værdi, både valutamæssig men også ofte af affektionsværdi. Jo dyrere smykkerne er, så bliver de også oftere anset for finere. Et billigt smykke er knap så fint, mens et rigtig dyrt smykke er ekstremt fint og viser en eller anden form for status.
Netop den status smykker kan vise har nok været den primære funktion for smykker op igennem tiden. Hvis man havde råd til at gå med smykker, og især dyre smykker, så måtte man jo per automatik have råd til at købe de dyre smykker, og så må man have mange penge. Havde man derimod ikke ret mange penge, så var smykker ofte et særsyn, for her blev pengene i stedet prioriteret på mad og husly frem for pyntegenstande uden nogen særligt bidrag til ens levevilkår.

Smykker kan udover at vise, hvor mange penge man har også symbolisere, hvor stor en magt en bærer af de pågældende smykker har. For eksempel er kongekronen, sceptre, diademer og andre smykker, der refererer direkte til ens status i samfundet, eksempler på sådanne smykker. For eksempel havde adelige og gejstlige i middelalderen ofte en ring med et særligt seglstempel, der kunne bruges til at forsegle og bekræfte ægtheden af afsendte breve. På den måde har smykker spillet en væsentlig rolle i de royale familier, hvor smykker både har afgjort, hvem der havde den reelle magt, men også som et symbol på, hvor store en rigdom den royale familie egentlig var i besiddelse af. På den måde har de royale smykker, eller kronjuveler, som de ofte kaldes, altså tjent som et statussymbol på, hvor stor en rigdom den kongelige familie besad og dermed legaliserede deres magt og regerende magt.

Ned igennem historien har det blandt de jævne folk primært været kvinder, der bar smykker, mens det i mindre grad var mændene, der bar smykker. Den tendens har dog ændret sig i løbet af den seneste moderne historie. Først var det smykker som manchetknapper, slipsenåle og forlovelses- og vielsesringe, der fandt ind blandt de formelle beklædningsgenstande. I dag er det mere normalt for mænd at bære smykker og blandt andet, så har øreringe og halskæder været en mere og mere accepteret del af de smykker som det er okay for mænd at bære. Især læderarmbånd er ofte et sikkert hit, når man snakker smykker til mænd.

De første smykker af metal kan dateres helt tilbage til for mere end 6000 år siden, hvor vi lærte at forarbejde kobber. Inden den tid, så har smykker ofte bestået af muslingeskaller, ben og faktisk også skaller fra strudseæg. Så det er langtfra nogen ny opfindelse at gå med smykker.